Wydawnictwo: Klub Dla Ciebie Rok wydania: 2006
Liczba stron: 168 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: owoce morza, afrodyzjaki owocowe, afrodyzjaki warzywne, afrodyzjaki w ziołach i przyprawach.
Wydawnictwo: WARTA Rok wydania: 1985
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: skarby w ziarnie, sekrety kaszy gryczanej, płatki owsiane, słoneczniki - pełne słońca, dynia i jej cenne pestki, kukurydza i selen, groch i fasola - pełne białka, owoce dla zdrowia, cytyryny rosnące w oknie, pomarańcze najpiękniejsze, grejpfrut, jabłka i pektyny, czereśnie i artretyzm, owoce żródło witaminy C, borówki - smaczne i zdrowe, owoce warzywne, kawony i potas, pomirory pod każdą postacią, bakłażany i długowieczność, paprykę warto pokochać, warzywa pełne skarbów, ziemniaki nasze codzienne, czosnkowe czary, cebulowe łzy, chrzan pospolity, marchwiane bogactwa, czarna rzodkiew leczy łysych a rzodkiewka - nadkwasotę, rodzina kapustnych, zieleniny - radość nie tylko dla oczu.
Wydawnictwo: SPAR Rok wydania: 1990
Liczba stron: 107 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Opracowanie na podstawie książki "bezmięsna kuchnia" napisanej przez Julię Papee wydanej w 1932r. we Lwowie. Treść: bezmięsna kuchnia z lat trzydziestych - w latach dziewięćdziesiątych XX wieku, wiadomości wprowadzające, przepisy, spis potraw.
Wydawnictwo: Przemysłu lekkiego i spożywczego Rok wydania: 1967
Liczba stron: 168 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: występowanie składników odżywczych i ich znaczenie w żywieniu, nasze codzienne posiłki, mleko - produkty mleczne i jaja w naszych posiłkach, dlaczego musimy spożywać warzywa i owoce?, produkty zbożowe, ryby w naszej kuchni, potrawy półmięsne, sosy
Wydawnictwo: PRIMA Rok wydania: 1999
Liczba stron: 270 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: podstępne etykiety, dodatki o których się nie mówi, w jaki sposób rozpocząć dzień?, kawa - herbata czy mleko?, drugie śniadanie, coś okropnego do pogryzania, pomyśl - zanim cokolwiek wypijesz, kto dzwoni na kolację?, niebezpieczeństwa ze strony "zdrowej" żywności i zdrowa żywność, przestrogi a la carte, strawa dla myśli.
Wydawnictwo: Pomorskie Towarzystwo Parapsychologiczne Rok wydania: 1987
Liczba stron: 12 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: selen, magnez, żelazo, jod, lit, chrom...
Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Rok wydania: 1972
Liczba stron: 169 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: struktura religii egipskiej, rozwój postaci boga w historycznej świadomości Egipcjanina, wzajemne stosunki między Bogiem a człowiekiem
Wydawnictwo: Interium Rok wydania: 1991
Liczba stron: 96 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: Chiny i daleki wschód, Meksyk i Karaiby, Indie, rejon morza Śródziemnego i bliski Wschód, indeks.
Wydawnictwo: Klub dla Ciebie -Warszawa Rok wydania: 2003
Liczba stron: 172 Format oprawy: A6 Oprawa: twarda
Treść: wprowadzenie medyczne, znaczenie odżywiania, profilaktyka i środki zapobiegawcze, czynniki ryzyka powstawania chorób układu krążenia, praktyczne porady dotyczące zdrowego odżywiania, przepisy..
Wydawnictwo: RSW "Prasa - Książka - Ruch" Rok wydania: 1988
Liczba stron: 127 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: tradycja i kuchnia żydowska, zakąski, zupy, potrawy z ryb, potrawy z drobiu, potrawy z mięsa - czulent, potrawy jarskie, potrawy z mąki, kugieles i szarloty, potrawy z warzyw, cymes - paszteciki i naleśniki, sałatki - marynaty, placuszki, chleb i paschalne potrawy, desery - hamantaschen, przepisy z Izraela.
Wydawnictwo: Nieznane Rok wydania: 2021
Liczba stron: 232 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: Azja od kuchni, w krainie aromatu, bogactwo smaków, kuchnia Azji dla każdego, smaki Azji, przepisy na: śniadanie, przekąski, obiad...
Wydawnictwo: Rubikon Rok wydania: 1934
Liczba stron: 15 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
o wegetarianizmie
Wydawnictwo: WARTA Rok wydania: 1980
Liczba stron: 192 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: o odżywianiu kilka słów, co to jest kuchnia jarska (wegetarianizm), uwagi ogólne o wartości odżywczej i użytkowej grup produktów żywnościowych stosowanych w kuchni jarskiej, przykładowe jadłospisy jarskie (zupy, drugie dania, surówki - sałatki i dodatki do pieczywa, desery i ciasta, napoje, sosy).
Wydawnictwo: W.A.B. Rok wydania: 1998
Liczba stron: 174 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Autor opracował prosty program dietetyczny umożliwiający zrzucenie nadwagi i zapobiegający tworzeniu się tłuszczu. Treść: rewolucyjna dieta, odpowiedż głodowa, unikanie błędów dietetycznych, dobre i złe kalorie, dobre kalorie w praktyce, co robić - jeśli nie chudniesz, dobre kalorie doskonałym rozwiązaniem, przykłady jadłospisów, przepisy diety dobrych kalorii, dania restauracyjne, indeksy glikemiczne podstawowych produktów, lista dobrych i złych kalorii.
Wydawnictwo: Astrum Rok wydania: 2003
Liczba stron: 231 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: czym właściwie są przyprawy - czyli co nam natura dała, dieta funkcjonalna Lecha Tkaczyka - czyli zioła lecznicze jako przyprawy w kuchni..., co warto wiedzieć o układzie trawiennym - przemianie materii - dietetyce..., dieta funkcjonalna a tajemnice kuchni..., stosowanie diety funkcjonalnej..., najważniejsze zioła diety funkcjonalnej w pigułce.
Wydawnictwo: Twój Styl Rok wydania: 2004
Liczba stron: 66 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Program na cztery tygodnie. Treść: czas na detoks, prawda o detoksie, jak przygotować się do oczyszczania, jak zacząć? - praktyczne wskazówki, planowanie meni...
Wydawnictwo: Optymalne MedA Rok wydania: 2004
Liczba stron: 243 Format oprawy: a5 Oprawa: miękka
Treść: dieta bezpieczna, metabolizm ogólny, diety...
Wydawnictwo: WGP Rok wydania: 2000
Liczba stron: 352 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Autorzy: Jan Kwaśniewski i Marek Chyliński. Treść: wywiad - rzeka z dr. Janem Kwaśniewskim, żywienie optymalne a niektóre choroby, żywienie w szczególnych stanach fizjologicznych, przepisy na potrawy zgodne z zasadami żywienia optymalnego, przykładowy jadłospis na pierwsze 2 tygodnie żywienia optymalnego, tabele wartości odżywczych produktów spożywczych, księga "cudów".
Wydawnictwo: Pascal Rok wydania: 2016
Liczba stron: 275 Format oprawy: B5 Oprawa: twarda
Treść: dieta ujemnych kalorii, "ujemne" przepisy, "ujemny" styl życia, skorowidz "ujemnych" przepisów.
Wydawnictwo: VEGAN Rok wydania: 2006
Liczba stron: 295 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: dlaczego dieta wegetariańska?, podstawowe składniki żywności, produkty spożywcze zbędne w odżywianiu, używki, odżywianie wegetariańskie, wpływ diety na psychikę i ciało, różne teorie na temat diet, jak przeżyć w kulturze skoncentrowanej na jedzeniu mięsa, przykłady posiłków wegetariańskich.
Wydawnictwo: Spółdzielcza Agencja Reklamowa SPAR Rok wydania: 1991
Liczba stron: 101 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: program Diamondów, program żywienia.
Wydawnictwo: Państwowy Zakład Wydawnict Lekarskich Rok wydania: 1983
Liczba stron: 308 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
Treść: składniki pokarmowe, trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, wpływ procesów technologicznych stosowanych w dietetyce na składniki pokarmowe i racjonalna ich organizacja, nowości techniczne w dietetyce, organizacja żywienia w szpitalach, kuchnia mleczma, żywienie dorosłych, żywienie w okresie rozwoju.
Wydawnictwo: EDIPRESSE Rok wydania: 2010
Liczba stron: 88 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: dieta na mocne kości, dieta na zdrowe i sprawne stawy, dieta antystresowa, dania chroniące układ pokarmowy, wrzody żołądka, kamica pęcherzyka żółciowego, sprawność umysłowa, dobry wzrok, dolegliwości menstruacyjne, dania "na dobranoc", spis potraw.
Wydawnictwo: druk niskonakładowy Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 35 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Wydawnictwo: druk niskonakładowy Rok wydania: 1980
Liczba stron: 10 Format oprawy: A5 Oprawa: Nieznana
Wydawnictwo: Omnibus Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 78 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
Treść: dlaczego makrobiotyka?, podstawowe zasady makrobiotyki, biologiczne warunki naszej egzystencji, produkty w diecie makrobiotycznej, zawartość składników odżywczych w diecie makrobiotycznej, przejście na dietę makrobiotyczną, przepisy.
Wydawnictwo: Vivante Rok wydania: 2016
Liczba stron: 347 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Czy organiczne podejście do odżywiania, zdrowia, rodzicielstwa i środowiska sprawi, że będziesz szczęśliwszy. Treść: zdrowy rozsadek, bakteryjni wrogowie - przyjaciele, przygotowanie posiłku, warzywa i szczepionki, las, masturbekon, kiedy medycyna nie jest najlepszym lekarstwem.
Wydawnictwo: Tenten Rok wydania: 1993
Liczba stron: 95 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: Przepisy.
Wydawnictwo: NULL Rok wydania: 1987
Liczba stron: 232 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Żywienie osoby chorej. Podział diet w zależności od jednostki chorobowej z podaniem sposobów wykonania potraw. Uwaga: praca napisana przez -Jan Hasik, Lech Hryniewiecki , Anna Rościszewska-Stoyanow
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 1994
Liczba stron: 204 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Dlaczego głodówka lecznicza jest dzisiaj tak istotna?, najstarsza i najbardziej naturalna metoda lecznicza, głodówka lecznicza - operacja bez skalpela, jak przeprowadza się głodówkę leczniczą?, pacjent opisuje swoją głodówkę lecznicza, kto powinie - a kto może stosować głodówkę leczniczą, na co należy zwrócić uwagę przy głodówce leczniczej?, co daję moim pacjentom na drogę?.
Wydawnictwo: Olesiejuk Sp. z o.o. Rok wydania: 2009
Liczba stron: 96 Format oprawy: A4 Oprawa: twarda
Treść: Przepisy.
Wydawnictwo: Edipresse Rok wydania: 2017
Liczba stron: 207 Format oprawy: B5 Oprawa: twarda
Treść: jednodniowe detoksy, eliksiry zdrowia i młodości, przepisy kulinarne.
Wydawnictwo: Gazeta Wyborcza Rok wydania: 2008
Liczba stron: 96 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: herbaciany szlak, skąd się bierze herbata, kilka praktycznych porad dotyczących herbaty, klasyfikacja herbat, herbaciane misteria, parzenie herbaty, herbata i porcelana, herbata jest dobra na wszystko, herbaty - nieherbaty, zastosowanie herbaty w gastronomii.
Wydawnictwo: Świat Książki Rok wydania: 2008
Liczba stron: 165 Format oprawy: B5 Oprawa: twarda
Treść: historia herbaty, kolory herbaty, właściwości lecznicze, inne domowe zastosowanie herbaty, sekrety parzenia herbaty, ceremonia herbaty, napoje i przepisy kulinarne, tasenografia - czyli wróżenie a herbacianych fusów, inspirująca filiżanka, smak zdrowie, mały słowniczek herbaty, bibliografia.
Wydawnictwo: A. Czarnowski Rok wydania: 1912
Liczba stron: 88 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Rocznik 1-szy (zeszyt 2-3, 4)
Wydawnictwo: druk niskonakładowy Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 84 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Zalecenia wg konwencji Rebirthingu. Treść: pokarm dla myśli - myśl dla pokarmu, wprowadzenie, o jedynej prawdziwej diecie, przygotowanie...
Wydawnictwo: Rebirthing Rok wydania: 1991
Liczba stron: 100 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: o jedynej prawdziwej diecie, podstawowe zasady, podstawowe kroki w diecie, zasługuję na moją idealną wegę, wstrzymywana nienawiść jest otyłością, bezpiecznie jest być szczęśliwym, zadowalaj siebie - aby schudnąć, jedz bez towarzystwa, dieta wybaczania, gimnastyka oddechowa, jedzenie i duchowość, afirmacje....
Wydawnictwo: Świat książki Rok wydania: 2003
Liczba stron: 360 Format oprawy: B5 Oprawa: twarda
Treść: żywność która leczy i starożytne metody uzdrawiania, pokarmy i fitozwiązki - dlaczego powinieneś stosować kolorową dietę, pokarmy pasujące do twojego planu żywieniowego kolorowej diety, zachowa równowagę kolorów w organizmie.
Wydawnictwo: Targo Polska Rok wydania: 2017
Liczba stron: 144 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
Treść: czego potrzebuje nasz organizm, dobre i złe jedzenie, wybierz dobrą dietę, teoria w praktyce, przepisy dla zdrowie.
Wydawnictwo: Reader's Digest Rok wydania: 2009
Liczba stron: 352 Format oprawy: B5 Oprawa: twarda
Treść: uzdrawiająca żywność, żywność - twoja tajna broń, lecznicze odżywianie w najczęściej spotykanych dolegliwościach.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2003
Liczba stron: 168 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: typy osobowości, żywienie odpowiednie dla typu osobowości, energia, podstawowe składniki pokarmowe, zioła, propozycje jadłospisów, przydatne przepisy.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2002
Liczba stron: 77 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: charakterystyka barana, choroby barana, zioła i przyprawy które warto zastosować w kuchni - mające wpływ na zdrowotność barana, dieta barana, przykładowe jadłospisy dla barana, przepisy kulinarne dla barana, dieta funkcjonalna.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2001
Liczba stron: 75 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: charakterystyka bliżniąt, choroby bliżniąt, zioła i przyprawy które warto zastosować w kuchni - mające wpływ na zdrowotność bliżniąt, przykładowe jadłospisy dla bliżniąt, przepisy kulinarne dla bliżniąt, dieta funkcjonalna.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2002
Liczba stron: 73 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: charakterystyka byka, choroby byka, zioła i przyprawy które warto zastosować w kuchni - mające wpływ na zdrowotność byka, dieta byka, przykładowe jadłospisy dla byka, przepisy kulinarne dla byka, dieta funkcjonalna.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2002
Liczba stron: 73 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: charakterystyka lwa, choroby lwa, zioła i przyprawy które warto zastosować w kuchni - mające wpływ na zdrowotność lwa, dieta lwa, przykładowe jadłospisy dla lwa, przepisy kulinarne dla lwa, dieta funkcjonalna.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2002
Liczba stron: 73 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: charakterystyka panny, choroby panny, zioła i przyprawy które warto zastosować w kuchni - mające wpływ na zdrowotność panny, dieta panny, przykładowe jadłospisy dla panny, przepisy kulinarne dla panny, dieta funkcjonalna.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2001
Liczba stron: 71 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: charakterystyka raka, choroby raka, zioła i przyprawy które warto zastosować w kuchni - mające wpływ na zdrowotność raka, dieta raka, przykładowe jadłospisy dla raka, przepisy kulinarne dla raka, dieta funkcjonalna.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2002
Liczba stron: 73 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: charakterystyka ryb, choroby ryb, zioła i przyprawy które warto zastosować w kuchni - mające wpływ na zdrowotność ryb, dieta ryb, przykładowe jadłospisy dla ryb, przepisy kulinarne dla ryb, dieta funkcjonalna.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2001
Liczba stron: 70 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: charakterystyka strzelca, choroby strzelca, zioła i przyprawy które warto zastosować w kuchni - mające wpływ na zdrowotność strzelca, dieta strzelca, przykładowe jadłospisy dla strzelca, przepisy kulinarne dla strzelca, dieta funkcjonalna.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2002
Liczba stron: 71 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: charakterystyka wagi, choroby wagi,zioła i przyprawy które warto zastosować w kuchni - mające wpływ na zdrowotność wagi, dieta wagi, przykładowe jadłospisy dla wagi, przepisy kulinarne dla wagi, dieta funkcjonalna.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2002
Liczba stron: 76 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: charakterystyka wodnika, choroby wodnika, zioła i przyprawy które warto zastosować w kuchni - mające wpływ na zdrowotność wodnika, dieta wodnika, przykładowe jadłospisy dla wodnika, przepisy kulinarne dla wodnika, dieta funkcjonalna.
Wydawnictwo: ASTRUM Rok wydania: 2001
Liczba stron: 73 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: charakterystyka skorpiona, choroby skorpiona, zioła i przyprawy - które warto zastosować w kuchni mające wpływ na zdrowotność skorpiona, dieta skorpiona, przykładowe jadłospisy dla skorpiona, przepisy kulinarne dla skorpiona, dieta funkcjonalna.
Wydawnictwo: Świat Książki Rok wydania: 2009
Liczba stron: 176 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: dietetyczna top lista, diety dla zdrowia, spis potraw.
Wydawnictwo: Lidl Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 288 Format oprawy: B5 Oprawa: twarda.
Kompendium wiedzy o warzywach i owocach z Ryneczku Lidla i zdrowym odżywianiu wraz z 60 przepisami mistrzów Kuchni Lidla. Książka powstała we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia.
Wydawnictwo: Warta Rok wydania: 1988
Liczba stron: 232 Format oprawy: B6 Oprawa: miękka
Autorzy: Janina Pałęcka, Oskar Sobański. Treść: przyprawy, kari, potrawy z ryżu, potrawy z warzyw, potrawy z nabiału, dodatki do dań głównych, pieczywo, desery i napoje.
Wydawnictwo: PANDA Rok wydania: 1990
Liczba stron: 216 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Opracowanie na podstawie diety stosowanej przez dr.Apolinarego Tarnawskiego w Kosowie. treść: wykaz miar i wag, składniki pokarmowe, higiena i kultura jedzenia, potrawy z jarzyn, soki warzywne, owoce, soki owocowe i napoje, przetwory zbożowe i kasze, potrawy z roslin strączkowych, potrawy z kartofli, sery, napoje mleczne, kompoty i konserwy owocowe, potrawy z jajek, przystawki, zupy, dodatki do zup, potrawy jarskie złożone, pasztety i pieczenie jarskie, sosy, leguminy owocowe - szodony - torty, ciastka i placki, ciasta drożdżowe, zioła i przyprawy w kuchni jarskiej, rady praktyczne.
Wydawnictwo: M. Arcta Rok wydania: 1929
Liczba stron: 474 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
I. Przepisy napisała R. Tarnawska, Układ i objaśnienia dr A. Tarnawski, II. Objaśnienia higjeniczne podał dr A. Tarnawski, przedruk foto offsetowy.
Wydawnictwo: M.ARCTA Rok wydania: 1929
Liczba stron: 474 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
cz.I. PRZEPISY napisała B.Tarnawska, układ i objaśnienia d-ra A.Tarnawskiego: cz.II. Objaśnienia higjeniczne podał d-r A.Tarnawski.
Wydawnictwo: ISKRY Rok wydania: 1974
Liczba stron: 262 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Książka zawiera zbiór przepisów i porad kulinarnych.
Wydawnictwo: Klub dla Ciebie Rok wydania: 2005
Liczba stron: 288 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: podstawowe sosy, mezza, chleb, śniadania, zupy i gulasze, sałatki, ryz, dania główne, przystawki, napoje, desery.
Wydawnictwo: Świat Książki Rok wydania: 2006
Liczba stron: 237 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść; Przepisy (przystawki, zupy, sałatki, makaron i ryż, dania wegetariańskie, ryby, drób, mięso, desery.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Rok wydania: 1999
Liczba stron: 96 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: kuchnia japońska, kuchnia kor5eańska, kuchnia chińska.
Wydawnictwo: Świat Książki Rok wydania: 2007
Liczba stron: 142 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: krótka historia pokarmów miłosnych, afrodyzjaki, erotyczna tablica Mendelejewa, produkty studzące miłosne zapędy, erotyczne menu - sałatki i przekąski, potrawy jarskie, potrawy z ryb i owoców morza, potrawy z mięsa, desery, napoje.
Wydawnictwo: Fundacja wiedzy wedyjskiej Rok wydania: 1992
Liczba stron: 84 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: przepisy podstawowe, kilka uwag o racjonalnym żywieniu, potrawy z ryżu, potrawy z dalu, warzywa, słodycze, dodatki.
Wydawnictwo: Astrum Rok wydania: 2002
Liczba stron: 139 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: podstawa kuchni japońskiej, przystawki, zupy, dania mięsne, dania rybne i z owoców morza, dania jarskie, dodatki do dań, bibliografia, alfabetyczny indeks potraw.
Wydawnictwo: Sahdana Rok wydania: 1999
Liczba stron: 121 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Zawiera ponad 200 przepisów na lekkie, tanie, łatwe w przygotowaniu z dostępnych na polskim rynku produktów dania. Treść: wybrane produkty w diecie jarskiej i wegetariańskiej, rośliny strączkowe jako główne żródło białka na diecie bezmięsnej, zioła - przyprawy, ważniejsze uwagi o kuchni jarskiej i wegetariańskiej, zasady racjonalnego odżywiania wg Instytutu Żywności i Żywienia, obróbka warzyw i owoców, PRZEPISY: sałatki i surówki, zupy, dania obiadowe, pasty do chleba i sosy, desery i ciasta
Wydawnictwo: The Bhaktivedanta Book Trust Rok wydania: 1993
Liczba stron: 272 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Przedmowa Czesława Niemena.Treść: Wegetarianizm jako środek do wyższego celu. Nauka zdrowego jedzenia. Sprzęt kuchenny. Przepisy - produkty mleczne, ryż, dale i zupy, pieczywo, warzywa, przekąski, czatneje i raity, słodycze, napoje - podany czas przygotowania i gotowania. Przyprawy - o czym należy pamiętać. Propozycje menu. Słownik. Fotografie.
Wydawnictwo: SPAR Rok wydania: 1992
Liczba stron: 152 Format oprawy: A4 Oprawa: twarda
Treść: muesli, zupy i dodatki do zup, potrawy z warzyw, potrawy z maki - kaszy i ryżu, potrawy z ziemniaków, sosy, sosy do sałatek, produkty mleczne i mleko roślinne, ciasta, herbaty ziołowe, desery i słodkie wypieki, pozostałe przepisy.
Wydawnictwo: Klub Dla Ciebie Rok wydania: 2006
Liczba stron: 414 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Najpopularniejsze i najłatwiejsze do przygotowania w polskich warunkach dania kuchni azjatyckiej i arabskiej. TREŚĆ: Chiny, Japonia, Indie, Wietnam, Tajlandia; (przekąski, dipy, zupy, drób, makarony, mięsa, dania z ryżu, przetwory, ryby i owoce morza, sałatki, sosy, soczewica - fasola - groch, warzywa, dania z jaj, ciastka - ciasteczka - chlebki, desery, napoje).
Wydawnictwo: Łódzki Dom Kultury Rok wydania: 1990
Liczba stron: 240 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: spis składników chińskich i niektóre substytuty, zupy, potrawy z ryb, potrawy z drobiu, potrawy z jaj, potrawy z wieprzowiny, potrawy z wołowiny i jagnięcia, potrawy z warzyw, małe chińskie dania, sosy, potrawy słodki, chińska kuchnia domowa... alfabetyczny wykaz potraw.
Wydawnictwo: Świat Książki Rok wydania: 2008
Liczba stron: 216 Format oprawy: A4 Oprawa: twarda
Treść: podstawy, przepisy, propozycje.
Wydawnictwo: Świat Książki Rok wydania: 2009
Liczba stron: 157 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: rodzaje, zalety-wady wegetarianizmu, przepisy (zupy, sałatki i przystawki, dania jednogarnkowe, dania gotowane na parze, dania z patelni, dania z piekarnika, sosy do sałatek, sosy do przystawek i innych dań, wypieki i desery).
Wydawnictwo: Świat książki Rok wydania: 2010
Liczba stron: 311 Format oprawy: B5 Oprawa: twarda
Treść: radość gotowania i zdrowia, jedzenie pełne kwiatów, dlaczego stajemy się wegetarianami, dietetyka, czy nasze pożywienie jest naturalne, jedzenie jako lekarstwo, rośliny dziko rosnące, przyprawy i zioła, sprzęty gospodarstwa domowego, planowanie posiłków, jedzenie wegetariańskie dla dzieci i nastolatków, napoje, przystawki, warzywa marynowane, kanapki, sałatki, sosy i dodatki, ocet winny z ziołami i oleje ziołowe, warzywa, wskazówki kucharskie, zupy, grzyby, rośliny strączkowe, orzechy i ziarna, produkty pełnoziarniste, spaghetti, kuchnia azjatycka, mleko - ser i tofu, kotlety wegetariańskie smażone i grillowanie, kuchnia indyjska, algi, owoce i desery, torty i ciasta, chleb, konserwowanie, miary - wagi i tabele produktów spożywczych, tabela wartości odżywczych produktów spożywczych, indeks przepisów.
Wydawnictwo: VEGAN Rok wydania: 2004
Liczba stron: 87 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: ogólne informacje o przepisach, śniadania, pasty do chleba, zupy, dania główne, dodatki do dania głównego, sałatki, desery, napoje.
Wydawnictwo: Bertelsmann Media Rok wydania: 2002
Liczba stron: 240 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: przegląd przepisów, gotowanie po włosku - łatwe do opanowania..., rodzaje przepisów.
Wydawnictwo: WEGA Delbana Polska Rok wydania: 2005
Liczba stron: 64 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Popdstawowe przepisy kuchni żydowskiej
Wydawnictwo: Klub dla Ciebie Rok wydania: 2008
Liczba stron: 168 Format oprawy: A4 Oprawa: twarda
Treść: Szabat, Rosz Haszana - Nowy Rok, Jom Kipur, sukkot - kuczki, Chanuka - święto świateł, Tu bi - szwat - nowy rok drzew 100, Purim, Pesach, Szawuot - zielone święta.
Wydawnictwo: Interpress Rok wydania: 1988
Liczba stron: 109 Format oprawy: B5 Oprawa: twarda
Książka zawiera około 120 przepisów.
Wydawnictwo: Klub dla Ciebie Rok wydania: 2010
Liczba stron: 96 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: zioła przyprawowe - smakowite i aromatyczne bogactwo, przepisy.
Wydawnictwo: Watra Rok wydania: 1977
Liczba stron: 207 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: składniki i przyprawy kuchni orientalnych, kuchnia chińska, kuchnia japońska, kuchnia koreańska, kuchnia filipińska, kuchnia Indonezji i Południowo-wschodniej Azji, kuchnia indyjska.
Wydawnictwo: O-press sp. z o.o. Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 112 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: kilka słów o kuchni chińskiej, zupy, dania z drobiu, dania mięsne, dania z ryb i owoców morza, dania z warzyw, przystawki i sałatki, desery, bibliografia.
Wydawnictwo: O-press sp. z o.o. Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 112 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: kilka słów o kuchni indyjskiej, zupy, dania z mięsa i drobiu, dania z warzyw, dania z ryb i owoców morza, dodatki do dań głównych, sałatki, ciasta i desery, bibliografia.
Wydawnictwo: O-press sp. z o.o. Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 112 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: kilka słów o kuchni żydowskiej, zupy, dania mięsne, dania jarskie, dania z ryb, sałatki i surówki, desery - ciasta i ciasteczka, bibliografia, indeks potraw.
Wydawnictwo: Klub dla Ciebie Rok wydania: 2008
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: czym jest kulinarna sztuka uwodzenia?, przepisy.
Wydawnictwo: Lekarskie PZWL Rok wydania: 2002
Liczba stron: 100 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
Treść: lek o wieloletnich tradycjach - woda żródlana, co oznacza głodówka, oczyszczanie organizmu wspomagane głodówką, być zdrowym, szczupłym i sprawnym dzieki sokom owocowo-waarzywnym w czasie głodówki, napoje z roslin leczniczych podczas głodówki, zastosowanie soków podczas kuracji, głodówka jednotygodniowa - dzień po dniu, głodówka jako terapia.
Wydawnictwo: druk niskonakładowy Rok wydania: 1988
Liczba stron: 32 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Praktyczne, proste wskazania, użycia jarzyn, owoców i zbóż w przypadkach niedyspozycji zdrowotnych.
Wydawnictwo: Reader's Digest Rok wydania: 2010
Liczba stron: 360 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: nowe rozwiązania dla poprawy stężenia cukru we krwi, magiczne produkty, magiczne przepisy i jadłospisy.
Wydawnictwo: druk niskonakładowy Rok wydania: 1981
Liczba stron: 43 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: co to jest makrobiotyka, dziesięć dni diety albo w żółwim tempie, na drodze makrobiotyki, ziarna zbóż, inne produkty spożywcze, warzywa, wodorosty jadalne, nasiona strączkowe, rośliny dziko rosnące, Jin i jang, płyny, cukier - słodka trucizna, problem choroby, lista produktów spożywczych.
Wydawnictwo: Zelpress Rok wydania: 1989
Liczba stron: 15 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Seria: Wszystko dla zdrowia, z. 3. Zasady żywienia. Przepisy.
Wydawnictwo: Pomorskie Towarzystwo Psychotroniczne Rok wydania: 1989
Liczba stron: 62 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: chleb, potrawy z kasz, zapiekanki - kotlety duszone i zapiekane, sałatki i surówki jarzynowe, potrawy z kiełkujących nasion i ziół, potrawy z roślin strączkowych i ryb, zupy, przyprawy i sosy, przyprawy ziołowe, pasty do chleba i jarzyny solone, desery, ciasta.
Wydawnictwo: maszynopis Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 9 Format oprawy: A4 Oprawa: miękka
Treść: wiara i medycyna, diety.
Wydawnictwo: brak, za stronami internetu Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 8 Format oprawy: A4 Oprawa: brak
Przegląd herbat i ich zastosowań
Wydawnictwo: M. Arcta Rok wydania: 1904
Liczba stron: 70 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Wskazówki dietetycznego odżywiania się. Wydanie II. Autorem jest ordynator kliniki terapeutycznej cesarskiego uniwersytetu warszawskiego.
Wydawnictwo: Szkolne i Pedagogiczne Rok wydania: 1992
Liczba stron: 148 Format oprawy: Nieznany Oprawa: miękka
Treść: wiadomości wstępne, wyposażenie i zasady pracy w pracowni mikrobiologicznej, morfologia drobnoustrojów, fizjologia drobnoustrojów, wpływ czynników środowiska na drobnoustroje, metody badania drobnoustrojów...
Wydawnictwo: Klub Dla Ciebie Rok wydania: 2003
Liczba stron: 144 Format oprawy: A6 Oprawa: laminowana
Treść: wprowadzenie w świat sałatek, praktyczne rady, sałatki warzywne, sałatki warzywne z mięsem, sałatki owocowe, sałatki warzywno-owocowe, sałatki drobiowe, sałatki rybne, sałatki z ryżem - kaszą i makaronem, sałatki z serem, wykaz przepisów.
Wydawnictwo: Przemysłu Lekkiego i Spożywczego Rok wydania: 1967
Liczba stron: 132 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: napoje gorące, napoje z owoców i warzyw, napoje fermentowane (kwasy) - ziołowe; z koncentratów; wody gazowane i mineralne, napoje mleczne, napoje zimne i gorące z niewielkim dodatkiem alkoholu, napoje w żywieniu dzieci; chorych i sportowców.
Wydawnictwo: Oficyna wydawnicza Arcanum Rok wydania: 1989
Liczba stron: 26 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Broszurka z opisem owoców i warzyw, potraw z nich przyrządzanych oraz ich wpływu na zdrowie.
Wydawnictwo: Fundacja Źródła Życia Rok wydania: 1992
Liczba stron: 170 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka (zbindowana)
Zbiór smacznych i prostych w wykonaniu przepisów wegetariańskich opracowanych na kompozycji naturalnych składników: śniadania i kolacje, napoje - mleko i soki, zupy, sałatki dania główne, dania z warzyw, sosy i pasty, kanapki, desery, chleby, podstawowe zasady zdrowego odżywiania się, przykładowe menu, menu na szczególne okazje.
Wydawnictwo: Otwarte Rok wydania: 2009
Liczba stron: 212 Format oprawy: B6 Oprawa: miękka
Treść: słowo wstępne, narodziny czterotaktowej diety, niezbędne pojęcia z dziedziny żywienia, czyste proteiny, plan protal w codziennej praktyce, przepisy i jadłospisy w fazie uderzeniowej - oraz fazie równomiernego rytmu, poważna otyłość - dodatkowe środki zaradcze, stosowanie planu Protal od dzieciństwa do menopauzy.
Wydawnictwo: Otwarte Rok wydania: 2009
Liczba stron: 212 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: narodziny czterotaktowej diety, niezbędne pojęcia z dziedziny żywienia, czyste proteiny, plan Protal w codziennej praktyce, przepisy i jadłospisy a fazie uderzeniowej oraz fazie równomiernego rytmu, poważna otyłość - dodatkowe środki zaradcze, stosowanie planu Protal od dzieciństwa do menopauzy.
Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Rok wydania: 1985
Liczba stron: 275 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: wiedza pomaga w żywieniu, minimum informacji o składnikach pożywienia, planowanie i ogólne zasady przygotowania codziennych posiłków, potrawy półmięsne i bezmięsne, przykładowe propozycje obiadów i kolacji, jak gotować - czyli sposoby przyrządzania potraw bezmięsnych i półmięsnych, potrawy z jaj, potrawy z ryb morskich i słodkowodnych, potrawy oółmięsne, sosy, skorowidz potraw.
Wydawnictwo: Lekarskie PZWL Rok wydania: 2000
Liczba stron: 630 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: ekologiczne i zdrowotne podstawy żywienia, zapotrzebowanie energetyczne, składniki pokarmowe, równowaga kwasowo-zasadowa, ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych, wymienniki produktów w ramach grup i między grupami,....
Wydawnictwo: Klub Celebro Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 64 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Oryginalne przepisy - wyjątkowe potrawy, dobór wina hiszpańskiego.
Wydawnictwo: M Rok wydania: 2005
Liczba stron: 144 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
Treść: prawdziwy sukces, co jeść, zdrowa żywność, top 12 odtruwających produktów, śniadania, zupy, sałatki, makaron - ryż i zboża, warzywa, koktajle - mleczne dania - owoce i soki, desery.
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy LIMBUS Rok wydania: 2004
Liczba stron: 107 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Rola właściwego odżywiania w życiu człowieka. Poradnik dla nauczycieli, rodziców i dzieci. Treść: boskie przesłanie Śri Sathya Sai Baby.
Wydawnictwo: Prasa Bałtycka Rok wydania: 1996
Liczba stron: 159 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: opowiadanie o sposobie żywienia i pielęgnowania organizmu ludzkiego, spotkania z Ojcem Grande - przepisy na zdrowe życie.
Wydawnictwo: Warta Rok wydania: 1988
Liczba stron: 224 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: kilka reguł i zaleceń - które warto pamiętać, z owoców i z owocami (zbiór przepisów z zastosowaniem różnych owoców od agrestu do żurawiny i z zastosowaniem owoców mieszanych).
Wydawnictwo: FINISH Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 62 Format oprawy: A4 Oprawa: twarda
Treść: pizze i inne ciasta pikantne, tosty - ulubione przysmaki, zapiekanki - pasztety i paszteciki, serowe specjały.
Wydawnictwo: Rzeczpospolita Rok wydania: 2008
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: palcem po mapie, z historią w tle, na talerzu, wokół stołu, przepisy.
Wydawnictwo: Rzeczpospolita Rok wydania: 2008
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: palcem po mapie, z historią w tle, na talerzu, wokół stołu, przepisy.
Wydawnictwo: Rzeczpospolita Rok wydania: 2008
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: palcem po mapie, z historią w tle, na talerzu, wokół stołu, przepisy.
Wydawnictwo: Rzeczpospolita Rok wydania: 2008
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: palcem po mapie, z historią w tle, na talerzu, wokół stołu, przepisy.
Wydawnictwo: Rzeczpospolita Rok wydania: 2008
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: palcem po mapie, z historią w tle, na talerzu, wokół stołu, przepisy.
Wydawnictwo: Rzeczpospolita Rok wydania: 2008
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: palcem po mapie, a historią w tle, na talerzu, wokół stołu, przepisy.
Wydawnictwo: Rzeczpospolita Rok wydania: 2008
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: palcem po mapie, z historią w tle, na talerzu, wokół stołu, przepisy.
Wydawnictwo: Spółdzielcze Rok wydania: 1984
Liczba stron: 159 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Wydawnictwo: Rzeczpospolita Rok wydania: 2008
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: palcem po mapie, z historią w tle, na talerzu, wokół stołu, przepisy.
Wydawnictwo: Watra Rok wydania: 1991
Liczba stron: 96 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: napoje miłosne, potrawy miłosne, menu na romantyczne spotkania.
Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Rok wydania: 1989
Liczba stron: 275 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: fizjologia żywienia - wiadomości podstawowe, przepisy i jadłospisy, zupy, potrawy z warzyw gotowanych, potrawy z kaszy i ryżu, potrawy mączne, surówki zimowe, surówki letnie, sałatki zimowe, sałatki letnie, sosy, przystawki, pasty serowe, napoje z owoców i warzyw, desery, ciasta, pieczywo domowe, przetwory z owoców i warzyw, jadłospisy.
Wydawnictwo: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich Rok wydania: 1983
Liczba stron: 60 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Wydawnictwo: RSW "Prasa - Książka - Ruch" Rok wydania: 1983
Liczba stron: 64 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
Treść: zupy, potrawy z mięsa, potrawy z jarzyn, sałatki, zapiekanki, desery, potrawy z ryżu, potrawy z mąki, sosy, przepisy ogólne.
Wydawnictwo: MTŚK Rok wydania: 1994
Liczba stron: 64 Format oprawy: A5 Oprawa: m
Treść: wegetarianizm, potrawy z warzyw, przekąski i przystawki, pieczywo, słodycze, sałatki i surówki, dodatki.
Wydawnictwo: Watra Rok wydania: 1990
Liczba stron: 224 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: pieczywo - jakie i z czym, zimne i gorące potrawy z jajek, nie pomijajmy serów, ryba urozmaica jadłospis, potrawy z drobiu i królików, potrawy z mięsa, kilka potraw z koniny, takie sosy nie tuczą, nie lekceważmy kasz, potrawy z warzyw na co dzień, nie zapominajmy o ziemniakach, niskokaloryczne zupy, napoje zimne i gorące, desery.
Wydawnictwo: Prószyński i Spółka Rok wydania: 1996
Liczba stron: 111 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Z serii Biblioteczki Poradnika Domowego, 138 przepisów. Treść: tortilla, potrawy z ryżu, potrawy z warzyw, zupy, potrawy z ryb, potrawy z drobiu, potrawy z mięsa, sosy.
Wydawnictwo: Wielkopolskie Stowarzyszenie Różdżkarzy Rok wydania: 1981
Liczba stron: 71 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: wegetarianizm i zdrowie, etyczne problemy wegetarianizmu, wegetarianizm a światowy problem wyżywienia, jak schudnąć (zestawy posiłków), dieta dla psów i kotów (zestawy posiłków), angielskie czasopisma wegetariańskie..
Wydawnictwo: druk niskonakładowy Rok wydania: 1977
Liczba stron: 23 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Wydawnictwo: Instytut Psychofizyczny Rok wydania: 1939
Liczba stron: 64 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Witaminy i ich wpływ na zdrowie, życie i racjonalne odżywianie człowieka, recepty potraw witaminowych.
Wydawnictwo: Instytut Psychofizyczny Rok wydania: 1939
Liczba stron: 64 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
Witaminy i ich wpływ na zdrowie, życie i racjonalne odżywianie człowieka, recepty potraw witanowych.
Wydawnictwo: Sahdana Rok wydania: 1998
Liczba stron: 92 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Smaczna kuchnia o dla Twojego zdrowia, urody i dobrego samopoczucia. Zawiera 204 przepisy na proste i smaczne dania bezmięsne, desery. Treść: dlaczego wegetarianizm jest ważny?, zasady zestawiania diet roślinnych, 8 zasad kuchni wegetariańskiej, wegetarianizm za i przeciw, prawidłowa obróbka technologiczna, przechodzenie na dietę wegetariańską, magia przygotowywania posiłków i jedzenia, leczenie za pomocą jedzenia, wykaz niedoborów witamin i składników mineralnych w organizmie człowieka i żródła ich zaspokojenia, PRZEPISY: sałatki, surówki, drugie dania, pasty do chleba i pasztety, przekąski, zupy, sosy i dipy, napoje, desery i ciasta.
Wydawnictwo: Rzeczpospolita Rok wydania: 2008
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: Palcem po mapie, z historią w tle, na talerzu, wokół stołu, przepisy.
Wydawnictwo: ALTERNA Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 21 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: przepisy - śniadania, dodatki do śniadań, obiady, dodatki do obiadów, kotlety, desery.
Wydawnictwo: ALTERNA Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 21 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: przepisy - śniadania, dodatki do śniadań, obiady, dodatki do obiadów, kotlety, desery.
Wydawnictwo: Mody i życia praktycznego Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 63 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: wskazówki ogólne, konfitury, agrest, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, dynia, głóg, gruszki, jabłka, maliny, melon, morele, jeżyny, pomidory zielone, porzeczki, poziomki, renklody, śliwki, truskawki, wiśnie, żurawiny, owoce różne, pomarańcze i cytryny, jarzyny, grzyby.
Wydawnictwo: Wyd. Przemysłu Lekkiego i Spożywczego Rok wydania: 1967
Liczba stron: 44 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Przepisy wykorzystania miodu; wiadomości ogólne, wyroby cukiernicze z miodem (ciasta miodowe, smakołyki miodowe), wyroby z owoców z miodem (konfitury i galaretki, owoce w miodzie), napoje z miodem, różne dania z miodem.
Wydawnictwo: Michalineum - CMM Rok wydania: 1994
Liczba stron: 111 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść: zdolność organizmu do samoleczenia, niewłaściwe odżywianie jako czynnik chorobotwórczy, charakterystyka chorób cywilizacyjnych, kuracja oczyszczająca organizm, zdrowe żywienie, opisy przypadków.
Wydawnictwo: KOS -Katowice Rok wydania: 2005
Liczba stron: 156 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Książka prezentuje unikalną i niemającą żadnych analogii metodę korygowania wagi ciała i sylwetki.Proste i zrozumiale zaprezentowane ćwiczenia pomogą zainteresowanym ukształtować nową sylwetkę, przywrócić życiu młodzieńczą lekkość przeżywania.
Wydawnictwo: Przewodnik Zdrowia Rok wydania: 1900
Liczba stron: 87 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: żywność z roślin surowych, pochodzenie kuchni, strata na wartości przez działanie ognia, w surowej żywności roślinnej przyjmujemy mniej materyj szkodliwych, rośliny surowe są stosunkowo tańsze, uproszczenie gospodarki pokarmowej, tak zwany instynkt a istotne poczucie przyrodne, jakie miejsce ma zająć smal, od czego zależy strawność?, uzasadnienie odżywiania się roślinami surowemi czyli rajstwa, o wyborze i przechowywaniu surowych roślin, o przysposabianiu roślin, o przyrządzaniu i zestawianiu surowych pokarmów, przepisy do potraw surowych - owoce.
Wydawnictwo: Rachocki S-ka S.C. Rok wydania: 1996
Liczba stron: 191 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Co znajdziesz a tej książce, a czego nie.
Wydawnictwo: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne Rok wydania: 1991
Liczba stron: 115 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: kilka refleksji na temat pozycji osób otyłych w społeczeństwie, na czym polega otyłość, przegląd badań psychologicznych dotyczących zachowania się osób otyłych i szczupłych, teoria przydatna w życiu codziennym - dawcy i biorcy, jak schudnąć godnie i bez wysiłku - tylko nie diety.
Wydawnictwo: Klub dla Ciebie Rok wydania: 2001
Liczba stron: 128 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
Rewolucyjna dieta dostosowana do potrzeb organizmu. Treść: grupa krwi a odżywianie, zmiany w cechach dziedzicznych, cztery grupy krwi, trawienie w stresie, teoria dotycząca grup krwi, radość eksperymentowania, grupa krwi a dieta, przepisy dla osób z grubą krwi O, A, B, AB
Wydawnictwo: Amber Rok wydania: 2001
Liczba stron: 256 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
Treść: naukowe podstawy zachowania prawidłowej wagi, "jak być zdrowszym?", dlaczego tyjemy?, pomoc jakiej potrzebujesz, blaski i cienie diety, dwa plany żywieniowe, diety...,program ćwiczen fizycznych.
Wydawnictwo: VEGA Rok wydania: 1990
Liczba stron: 159 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: udział gospodarki hodowlanej w ekonomicznych i ekologicznych problemach współczesnego świata, standardy żywieniowe - rzeczywistość i postulaty, problemy i postulaty nowoczesnego rolnictwa, zioła - krzewy - drzewa i owady w krajobrazie ekologicznym, historia wegetarianizmu, krzywda zwierząt jako problem moralny.
Wydawnictwo: SPAR Rok wydania: 1991
Liczba stron: 159 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: udział gospodarki hodowlanej w ekonomicznych i ekologicznych problemach współczesnego świata, standardy żywieniowe - rzeczywistość i postulaty, problemy i postulaty nowoczesnego rolnictwa, zioła - krzewy - drzewa i owady w krajobrazie ekologicznym, historia wegetarianizmu, krzywda zwierząt jako problem moralny.
Wydawnictwo: Sadhana Rok wydania: 1998
Liczba stron: 76 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: odchudzanie psychoterapią, medycyna naturalna w odchudzaniu, czy istnieją cudowne środki?, kilka słów o cellulicie, jesteś kobietą.
Wydawnictwo: Tenten Rok wydania: 1993
Liczba stron: 77 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Seria "Encyklopedia życia codziennego" nr 9. Treść: dieta zdrowa i smaczna, składniki pokarmowe, zmiana sposobu odżywiania, mikroelementy, równowaga płynów, trawienie, odżywianie w różnych okresach życia, otyłość a diety odchudzające, profilaktyka, choroby związane z odżywianiem.
Wydawnictwo: Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne Rok wydania: 1990
Liczba stron: 226 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: Chiny - kanon harmonii i umiaru, Indie - symfonia przypraw, Indonezja - rozległa gama aromatów, Singapur - tygiel kulinarny, Sri Lanka - kuchnia niezwykłych kolorów, Filipiny - im dziwniej tym smaczniej, Nowa Gwinea - między mumu a turbotem z raków, Nowa Zelandia - piękno w spiżarni i obfitość na stole, Australia - bez tradycji i bez kompleksów, przyprawy i owoce tropikalnej kuchni i ich ewentualne substytuty.
Wydawnictwo: K i W Rok wydania: 1993
Liczba stron: 160 Format oprawy: A5 Oprawa: laminowana
Opis składników, witamin i mikroelementów, sposoby przygotowania soków. Treść: zadziwiające soki, piękno zdrowie i aktywność, zrób sobie sok.
Wydawnictwo: Klub dla Ciebie Rok wydania: 2001
Liczba stron: 86 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Program utraty 2-3 kg tygodniowo. Treść: przepisy na program 7-dniowy.
Wydawnictwo: Sadhana Rok wydania: 1998
Liczba stron: 137 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: umysł a odchudzanie, odżywianie, coś na ząb (surówki, dania gorące).
Wydawnictwo: Sahdana Rok wydania: 1998
Liczba stron: 137 Format oprawy: B5 Oprawa: laminowana
Książka uczy właściwego sposobu myślenia, postępowania i komponowania posiłków.
Wydawnictwo: druk niskonakładowy Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 12 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Wydawnictwo: druk niskonakładowy Rok wydania: 1987
Liczba stron: 51 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść; przyrządzanie potraw, przepisy kulinarne w/g pięciu elementów, przypisy..
Wydawnictwo: KOS Rok wydania: 2001
Liczba stron: 212 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
297 przepisów, aby żyć w radości, bez zmęczenia i chorób, aby mieć dobry apetyt i dobrze spać, aby mieć niezawodną pamięć. Treść: wstęp, makrobiotyka i medycyna wschodnia, moja terapia, siedem warunków dobrego zdrowia i szczęścia, wiara - dzięki niej wszystko jest możliwe, jin i jang, moja kuchnia makrobiotyczna lub 10 sposobów właściwego odżywiania się, podstawowe produkty, produkty dodatkowe, dania specjalne, sugestie postępowania w kilku wybranych chorobach, diety zdrowotne, pożywienie dla niemowląt, kilka spostrzeżeń.
Wydawnictwo: Spółdzielcze Rok wydania: 1988
Liczba stron: 227 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: wstęp, Pekin, Szantung i Hopej, Syczuan, środkowy bieg rzeki Jangcy, dolny bieg rzeki Jangcy, Chiny Wschodnie, kanton, Fukien, CXhiny Południowo_zachodnie, chińska kuchnia muzułmańska,potrawy kilkuminutowe, spis chińskich dodatków.
Wydawnictwo: O-press sp. z o.o. Rok wydania: Nieznany
Liczba stron: 111 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: Przepisy od A do Ż.
Wydawnictwo: Verbum Górny-Gołąb Rok wydania: 1991
Liczba stron: 1991 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Tłumaczenie z rosyjskiego Antonina i Leszek Mioduchowscy.
Wydawnictwo: Znaki Czasu Rok wydania: 1987
Liczba stron: 327 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: zarys zasad żywienia, składniki pożywienia i ich rola w ustroju człowieka, towaroznawstwo wegetariańskich produktów spożywczych, dieta wegetariańska przy różnych chorobach, zdrowa zywność, jadłospisy i przepisy kulinarne (zupy, drugie dania, jarzyny gotowane i surówki, desery, sosy).
Wydawnictwo: Tower Press Rok wydania: 2000
Liczba stron: 240 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: jemy po to - żeby żyć, wolne rodniki tlenu, czynniki rakotwórcze, dieta podstawowa, wskazówki szczegółowe, kuracje roślinne, idealna waga, pierwiastki życia i witaminy, przepisy....
Wydawnictwo: Zebra Rok wydania: 1997
Liczba stron: 95 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Materiał promocyjny Mastercook/ Wrozamet, seria przepisów kulinarnych. Treść: kuchnia angielska, kuchnia francuska, kuchnia szwajcarska, kuchnia włoska, kuchnia grecka, kuchnia arabska, kuchnia indyjska, kuchnia tajska, kuchnia indonezyjska, kuchnia malajska, kuchnia chińska, kuchnia japońska, kuchnia meksykańska, kuchnia marokańska.
Wydawnictwo: Pomorskie Towarzystwo Psychotroniczne Rok wydania: 1987
Liczba stron: 12 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Materiały szkoleniowe.
Wydawnictwo: Wiedza powszechna Rok wydania: 1988
Liczba stron: 176 Format oprawy: A5 Oprawa: obwoluta
Treść: rys historyczny i wegetarianizm w świecie dzisiejszym, podstawowe wiadomości z dziedziny fizjologii żywienia, obyczaje i nawyki, rola mięsa w żywieniu, wegetarianizm a podstawowe składniki odżywcze, żywienie a natura człowieka, rola całości pokarmowych, żywienie a choroby, zespół przekarmienia, rola niedoborów, wegetarianizm a zdrowie, ekonomiczne aspekty wegetarianizmu, ludzie i zwierzęta, wegetarianizm a współczesna "rewolucja dietetyczna", energetyczna teoria odżywiania, wegetarianizm i głodówki, przykłady kuracji dietetycznych z zastosowaniem głodówek oraz diety surówkowej i jarskiej, wegetarianizm a nowotwory, wegetarianizm a nasze codzienne życie, rola i znaczenie sztuki kulinarnej, planowanie posiłków.
Wydawnictwo: Centrala Usługowo-Wytwórcza "Różdżkarz" Rok wydania: 1982
Liczba stron: 134 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
"Radiestezja, geotronika, biotronika, psychotronika" - Informacja 1981, zeszyt 5.
Wydawnictwo: Centrala usługowo wytwórcza Różdżkarz Rok wydania: 1981
Liczba stron: 136 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
Radiestezja, Geotronika, Biotronika, Psychotronika 1981r. zeszyt nr.5. Treść: co to jest wegetarianizm?, białko, dlaczego nie mięso, wegetariańskie ścieżki, makrobiotyka, nowoczesna nauka o żywieniu a wegetarianizm, niedoceniane pokarmy, na nowej ścieżce, twarze głodu, świat się kręci dookoła kiełbasy, biocenoza, współczesny ruch ekologiczny, nie zabijaj, domysł, bibliografia.
Wydawnictwo: Rada Uczelniana ZSP Politechniki Wrocławskiej Rok wydania: 1986
Liczba stron: 34 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść:Wstęp, Zdrowie a pokarm, Ekonomia, Etyka, Religia, Karma, Poza wegetarianizm, Ochrona krów - zasada humanitaryzmu.
Wydawnictwo: LOTOS Rok wydania: 1991
Liczba stron: 64 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: dlaczego wegetarianizm?, rewolucja w kuchni?, co jeść?, ile - kiedy i jak jeść?, przyrządzanie posiłków, kilka przepisów na dobry start, osiem przykazań wegetarianina, jakich błędów nie popełniać?, wegetariański styl życia, czy wegetarianizm jest dla dzieci i osób w podeszłym wieku?, książki - które warto przeczytać.
Wydawnictwo: KOWS Rok wydania: 1996
Liczba stron: 240 Format oprawy: A5 Oprawa: laminowana
O wegetarianizmie oraz kulinaria i zdrowie
Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Rok wydania: 1988
Liczba stron: 256 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: problem otyłości, dbaj o wagę, prawidłowe odżywianie, witaminy - sole - woda i równowaga, składniki mineralne, diety wyszczuplające, diety odchudzające...
Wydawnictwo: Spar i Vega Rok wydania: 1991
Liczba stron: 283 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Książka stanowi sumę prawie 40-letniego doświadczenia autorów i wyraża aktualny stan makrobiotyki. Jest to pierwsze wspólne dzieło znanych nauczycieli makrobiotycznego sposobu życia. treść: znaczenie makrobiotycznego odżywiania, składniki pożywienia makrobiotycznego, praktyczne zasady makrobiotycznego odżywiania.
Wydawnictwo: Firma ksiegarska... Rok wydania: 2006
Liczba stron: 96 Format oprawy: A4 Oprawa: miękka
Treść: przekąski, ryby i owoce morza, drób, mięso, warzywa, ryż i makaron.
Wydawnictwo: VEGA i SPAR Rok wydania: 1991
Liczba stron: 320 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Zmierzch świadomości łowcy. Treść: Wegetarianizm w świecie współczesnym, ewolucja poglądów na sprawy odżywiania, dylematy białkowe, czy jesteśmy drapieżnikami, wegetariańskie ścieżki, makrobiotyka, nowoczesna nauka o żywieniu a wegetarianizm, klinika doktora Bircher-Bennera i jego szkoła zdrowego żywienia, super "baby" - dziecko wegetariańskie, kuchnia wegetariańska łatwa i tania, trochę zebranych przepisów na potrawy jarskie, na nowej ścieżce, chleb i miłość, ciąża i macierzyństwo, być matką, o wychowaniu nierepresyjnym, twarze głodu, świat kręci się dookoła kiełbasy, biocenoza, nie zabijaj!, współczesny ruch ekologiczny, zmierzch świadomości łowcy, wegetarianizm w systemie jogi.
Wydawnictwo: Pomorskie Towarzystwo Parapsychologiczne Rok wydania: 1987
Liczba stron: 12 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Materiały szkoleniowe. Treść: podział ze względu na funkcje, dolonmit, wapń, magnez, cynk.
Wydawnictwo: Znaki Czasu Rok wydania: 1985
Liczba stron: 266 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: owoce i warzywa, przystawki jarzynowe, zupy, dania podstawowe, deseri i inne.
Wydawnictwo: Reader's Digest Rok wydania: 2010
Liczba stron: 352 Format oprawy: A4 Oprawa: twarda
Treść: jedz - zwalczysz chorobę, czy wiesz co jesz, co ci dolega, recepta na zdrowie, indeks: (50 pokarmów - przedstawionych w układzie alfabetycznym; 50 częstych chorób i dolegliwości - od alergii i astmy do żylaków: 100 przepisów).
Wydawnictwo: Świat Książki Rok wydania: 2007
Liczba stron: 112 Format oprawy: B5 Oprawa: twarda
Treść: zioła na przestrzeni dziejów, uprawa ziół, konserwowanie ziół, wskazówki do przepisów, mały leksykon ziół, przepisy.
Wydawnictwo: Państwowy Zakład Wydawnictw Lwkarskich Rok wydania: 1969
Liczba stron: 275 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: składniki pokarmowe, diety najczęściej stosowane, odżywianie w chorobach, rodzaje potraw...