Wydawnictwo: Klub Dla Ciebie Rok wydania: 2006
Liczba stron: 168 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: owoce morza, afrodyzjaki owocowe, afrodyzjaki warzywne, afrodyzjaki w ziołach i przyprawach.
Wydawnictwo: WARTA Rok wydania: 1985
Liczba stron: 144 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: skarby w ziarnie, sekrety kaszy gryczanej, płatki owsiane, słoneczniki - pełne słońca, dynia i jej cenne pestki, kukurydza i selen, groch i fasola - pełne białka, owoce dla zdrowia, cytyryny rosnące w oknie, pomarańcze najpiękniejsze, grejpfrut, jabłka i pektyny, czereśnie i artretyzm, owoce żródło witaminy C, borówki - smaczne i zdrowe, owoce warzywne, kawony i potas, pomirory pod każdą postacią, bakłażany i długowieczność, paprykę warto pokochać, warzywa pełne skarbów, ziemniaki nasze codzienne, czosnkowe czary, cebulowe łzy, chrzan pospolity, marchwiane bogactwa, czarna rzodkiew leczy łysych a rzodkiewka - nadkwasotę, rodzina kapustnych, zieleniny - radość nie tylko dla oczu.
Wydawnictwo: SPAR Rok wydania: 1990
Liczba stron: 107 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Opracowanie na podstawie książki "bezmięsna kuchnia" napisanej przez Julię Papee wydanej w 1932r. we Lwowie. Treść: bezmięsna kuchnia z lat trzydziestych - w latach dziewięćdziesiątych XX wieku, wiadomości wprowadzające, przepisy, spis potraw.
Wydawnictwo: Przemysłu lekkiego i spożywczego Rok wydania: 1967
Liczba stron: 168 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: występowanie składników odżywczych i ich znaczenie w żywieniu, nasze codzienne posiłki, mleko - produkty mleczne i jaja w naszych posiłkach, dlaczego musimy spożywać warzywa i owoce?, produkty zbożowe, ryby w naszej kuchni, potrawy półmięsne, sosy
Wydawnictwo: PRIMA Rok wydania: 1999
Liczba stron: 270 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: podstępne etykiety, dodatki o których się nie mówi, w jaki sposób rozpocząć dzień?, kawa - herbata czy mleko?, drugie śniadanie, coś okropnego do pogryzania, pomyśl - zanim cokolwiek wypijesz, kto dzwoni na kolację?, niebezpieczeństwa ze strony "zdrowej" żywności i zdrowa żywność, przestrogi a la carte, strawa dla myśli.
Wydawnictwo: Pomorskie Towarzystwo Parapsychologiczne Rok wydania: 1987
Liczba stron: 12 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: selen, magnez, żelazo, jod, lit, chrom...
Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Rok wydania: 1972
Liczba stron: 169 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: struktura religii egipskiej, rozwój postaci boga w historycznej świadomości Egipcjanina, wzajemne stosunki między Bogiem a człowiekiem
Wydawnictwo: Interium Rok wydania: 1991
Liczba stron: 96 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: Chiny i daleki wschód, Meksyk i Karaiby, Indie, rejon morza Śródziemnego i bliski Wschód, indeks.
Wydawnictwo: Klub dla Ciebie -Warszawa Rok wydania: 2003
Liczba stron: 172 Format oprawy: A6 Oprawa: twarda
Treść: wprowadzenie medyczne, znaczenie odżywiania, profilaktyka i środki zapobiegawcze, czynniki ryzyka powstawania chorób układu krążenia, praktyczne porady dotyczące zdrowego odżywiania, przepisy..
Wydawnictwo: RSW "Prasa - Książka - Ruch" Rok wydania: 1988
Liczba stron: 127 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: tradycja i kuchnia żydowska, zakąski, zupy, potrawy z ryb, potrawy z drobiu, potrawy z mięsa - czulent, potrawy jarskie, potrawy z mąki, kugieles i szarloty, potrawy z warzyw, cymes - paszteciki i naleśniki, sałatki - marynaty, placuszki, chleb i paschalne potrawy, desery - hamantaschen, przepisy z Izraela.
Wydawnictwo: Nieznane Rok wydania: 2021
Liczba stron: 232 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: Azja od kuchni, w krainie aromatu, bogactwo smaków, kuchnia Azji dla każdego, smaki Azji, przepisy na: śniadanie, przekąski, obiad...
Wydawnictwo: Rubikon Rok wydania: 1934
Liczba stron: 15 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
o wegetarianizmie
Wydawnictwo: WARTA Rok wydania: 1980
Liczba stron: 192 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Treść: o odżywianiu kilka słów, co to jest kuchnia jarska (wegetarianizm), uwagi ogólne o wartości odżywczej i użytkowej grup produktów żywnościowych stosowanych w kuchni jarskiej, przykładowe jadłospisy jarskie (zupy, drugie dania, surówki - sałatki i dodatki do pieczywa, desery i ciasta, napoje, sosy).
Wydawnictwo: W.A.B. Rok wydania: 1998
Liczba stron: 174 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Autor opracował prosty program dietetyczny umożliwiający zrzucenie nadwagi i zapobiegający tworzeniu się tłuszczu. Treść: rewolucyjna dieta, odpowiedż głodowa, unikanie błędów dietetycznych, dobre i złe kalorie, dobre kalorie w praktyce, co robić - jeśli nie chudniesz, dobre kalorie doskonałym rozwiązaniem, przykłady jadłospisów, przepisy diety dobrych kalorii, dania restauracyjne, indeksy glikemiczne podstawowych produktów, lista dobrych i złych kalorii.
Wydawnictwo: Astrum Rok wydania: 2003
Liczba stron: 231 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: czym właściwie są przyprawy - czyli co nam natura dała, dieta funkcjonalna Lecha Tkaczyka - czyli zioła lecznicze jako przyprawy w kuchni..., co warto wiedzieć o układzie trawiennym - przemianie materii - dietetyce..., dieta funkcjonalna a tajemnice kuchni..., stosowanie diety funkcjonalnej..., najważniejsze zioła diety funkcjonalnej w pigułce.
Wydawnictwo: Twój Styl Rok wydania: 2004
Liczba stron: 66 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Program na cztery tygodnie. Treść: czas na detoks, prawda o detoksie, jak przygotować się do oczyszczania, jak zacząć? - praktyczne wskazówki, planowanie meni...
Wydawnictwo: Optymalne MedA Rok wydania: 2004
Liczba stron: 243 Format oprawy: a5 Oprawa: miękka
Treść: dieta bezpieczna, metabolizm ogólny, diety...
Wydawnictwo: WGP Rok wydania: 2000
Liczba stron: 352 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Autorzy: Jan Kwaśniewski i Marek Chyliński. Treść: wywiad - rzeka z dr. Janem Kwaśniewskim, żywienie optymalne a niektóre choroby, żywienie w szczególnych stanach fizjologicznych, przepisy na potrawy zgodne z zasadami żywienia optymalnego, przykładowy jadłospis na pierwsze 2 tygodnie żywienia optymalnego, tabele wartości odżywczych produktów spożywczych, księga "cudów".
Wydawnictwo: Pascal Rok wydania: 2016
Liczba stron: 275 Format oprawy: B5 Oprawa: twarda
Treść: dieta ujemnych kalorii, "ujemne" przepisy, "ujemny" styl życia, skorowidz "ujemnych" przepisów.
Wydawnictwo: VEGAN Rok wydania: 2006
Liczba stron: 295 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: dlaczego dieta wegetariańska?, podstawowe składniki żywności, produkty spożywcze zbędne w odżywianiu, używki, odżywianie wegetariańskie, wpływ diety na psychikę i ciało, różne teorie na temat diet, jak przeżyć w kulturze skoncentrowanej na jedzeniu mięsa, przykłady posiłków wegetariańskich.