Wydawnictwo: Wiedza powszechna Rok wydania: 1988
Liczba stron: 176 Format oprawy: A5 Oprawa: obwoluta
Treść: rys historyczny i wegetarianizm w świecie dzisiejszym, podstawowe wiadomości z dziedziny fizjologii żywienia, obyczaje i nawyki, rola mięsa w żywieniu, wegetarianizm a podstawowe składniki odżywcze, żywienie a natura człowieka, rola całości pokarmowych, żywienie a choroby, zespół przekarmienia, rola niedoborów, wegetarianizm a zdrowie, ekonomiczne aspekty wegetarianizmu, ludzie i zwierzęta, wegetarianizm a współczesna "rewolucja dietetyczna", energetyczna teoria odżywiania, wegetarianizm i głodówki, przykłady kuracji dietetycznych z zastosowaniem głodówek oraz diety surówkowej i jarskiej, wegetarianizm a nowotwory, wegetarianizm a nasze codzienne życie, rola i znaczenie sztuki kulinarnej, planowanie posiłków.
Wydawnictwo: Centrala Usługowo-Wytwórcza "Różdżkarz" Rok wydania: 1982
Liczba stron: 134 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
"Radiestezja, geotronika, biotronika, psychotronika" - Informacja 1981, zeszyt 5.
Wydawnictwo: Centrala usługowo wytwórcza Różdżkarz Rok wydania: 1981
Liczba stron: 136 Format oprawy: B5 Oprawa: miękka
Radiestezja, Geotronika, Biotronika, Psychotronika 1981r. zeszyt nr.5. Treść: co to jest wegetarianizm?, białko, dlaczego nie mięso, wegetariańskie ścieżki, makrobiotyka, nowoczesna nauka o żywieniu a wegetarianizm, niedoceniane pokarmy, na nowej ścieżce, twarze głodu, świat się kręci dookoła kiełbasy, biocenoza, współczesny ruch ekologiczny, nie zabijaj, domysł, bibliografia.
Wydawnictwo: Rada Uczelniana ZSP Politechniki Wrocławskiej Rok wydania: 1986
Liczba stron: 34 Format oprawy: A6 Oprawa: miękka
Treść:Wstęp, Zdrowie a pokarm, Ekonomia, Etyka, Religia, Karma, Poza wegetarianizm, Ochrona krów - zasada humanitaryzmu.
Wydawnictwo: LOTOS Rok wydania: 1991
Liczba stron: 64 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: dlaczego wegetarianizm?, rewolucja w kuchni?, co jeść?, ile - kiedy i jak jeść?, przyrządzanie posiłków, kilka przepisów na dobry start, osiem przykazań wegetarianina, jakich błędów nie popełniać?, wegetariański styl życia, czy wegetarianizm jest dla dzieci i osób w podeszłym wieku?, książki - które warto przeczytać.
Wydawnictwo: KOWS Rok wydania: 1996
Liczba stron: 240 Format oprawy: A5 Oprawa: laminowana
O wegetarianizmie oraz kulinaria i zdrowie
Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Rok wydania: 1988
Liczba stron: 256 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: problem otyłości, dbaj o wagę, prawidłowe odżywianie, witaminy - sole - woda i równowaga, składniki mineralne, diety wyszczuplające, diety odchudzające...
Wydawnictwo: Spar i Vega Rok wydania: 1991
Liczba stron: 283 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Książka stanowi sumę prawie 40-letniego doświadczenia autorów i wyraża aktualny stan makrobiotyki. Jest to pierwsze wspólne dzieło znanych nauczycieli makrobiotycznego sposobu życia. treść: znaczenie makrobiotycznego odżywiania, składniki pożywienia makrobiotycznego, praktyczne zasady makrobiotycznego odżywiania.
Wydawnictwo: Firma ksiegarska... Rok wydania: 2006
Liczba stron: 96 Format oprawy: A4 Oprawa: miękka
Treść: przekąski, ryby i owoce morza, drób, mięso, warzywa, ryż i makaron.
Wydawnictwo: VEGA i SPAR Rok wydania: 1991
Liczba stron: 320 Format oprawy: A5 Oprawa: twarda
Zmierzch świadomości łowcy. Treść: Wegetarianizm w świecie współczesnym, ewolucja poglądów na sprawy odżywiania, dylematy białkowe, czy jesteśmy drapieżnikami, wegetariańskie ścieżki, makrobiotyka, nowoczesna nauka o żywieniu a wegetarianizm, klinika doktora Bircher-Bennera i jego szkoła zdrowego żywienia, super "baby" - dziecko wegetariańskie, kuchnia wegetariańska łatwa i tania, trochę zebranych przepisów na potrawy jarskie, na nowej ścieżce, chleb i miłość, ciąża i macierzyństwo, być matką, o wychowaniu nierepresyjnym, twarze głodu, świat kręci się dookoła kiełbasy, biocenoza, nie zabijaj!, współczesny ruch ekologiczny, zmierzch świadomości łowcy, wegetarianizm w systemie jogi.
Wydawnictwo: Pomorskie Towarzystwo Parapsychologiczne Rok wydania: 1987
Liczba stron: 12 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Materiały szkoleniowe. Treść: podział ze względu na funkcje, dolonmit, wapń, magnez, cynk.
Wydawnictwo: Znaki Czasu Rok wydania: 1985
Liczba stron: 266 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: owoce i warzywa, przystawki jarzynowe, zupy, dania podstawowe, deseri i inne.
Wydawnictwo: Reader's Digest Rok wydania: 2010
Liczba stron: 352 Format oprawy: A4 Oprawa: twarda
Treść: jedz - zwalczysz chorobę, czy wiesz co jesz, co ci dolega, recepta na zdrowie, indeks: (50 pokarmów - przedstawionych w układzie alfabetycznym; 50 częstych chorób i dolegliwości - od alergii i astmy do żylaków: 100 przepisów).
Wydawnictwo: Świat Książki Rok wydania: 2007
Liczba stron: 112 Format oprawy: B5 Oprawa: twarda
Treść: zioła na przestrzeni dziejów, uprawa ziół, konserwowanie ziół, wskazówki do przepisów, mały leksykon ziół, przepisy.
Wydawnictwo: Państwowy Zakład Wydawnictw Lwkarskich Rok wydania: 1969
Liczba stron: 275 Format oprawy: A5 Oprawa: miękka
Treść: składniki pokarmowe, diety najczęściej stosowane, odżywianie w chorobach, rodzaje potraw...