Wydawnictwo: Wiedza powszechna Rok wydania: 1988
Liczba stron: 176 Format oprawy: A5 Oprawa: obwoluta
Treść: rys historyczny i wegetarianizm w świecie dzisiejszym, podstawowe wiadomości z dziedziny fizjologii żywienia, obyczaje i nawyki, rola mięsa w żywieniu, wegetarianizm a podstawowe składniki odżywcze, żywienie a natura człowieka, rola całości pokarmowych, żywienie a choroby, zespół przekarmienia, rola niedoborów, wegetarianizm a zdrowie, ekonomiczne aspekty wegetarianizmu, ludzie i zwierzęta, wegetarianizm a współczesna "rewolucja dietetyczna", energetyczna teoria odżywiania, wegetarianizm i głodówki, przykłady kuracji dietetycznych z zastosowaniem głodówek oraz diety surówkowej i jarskiej, wegetarianizm a nowotwory, wegetarianizm a nasze codzienne życie, rola i znaczenie sztuki kulinarnej, planowanie posiłków.